Do tego działu możecie wstawiać przepisy na potrawy muminkowe, np. które pojawiły się w książce czy w bajce i nie tylko (placki Bartka mile widziane ). Ja pamiętam, że w książeczce moich koleżanek były przepisy na "Jogurt Mamy Muminka" i "Zegar Muminka" (swoją drogą, trochę podobny do mięsnego jeża xD). Gdzieś w okolicach Wielkanocy zrobię fotki i tu wkleję. A tymczasem Wy możecie przejąć inicjatywę (jak trafi się jakiś ciekawy, to może wypróbuję i dam za to punkty ).
Offline
Mięsny jeż,mięsny jeż,Ty go zjesz,Ty go zjesz Henio jest boski podnieca mnie haha
Przepis na:
Muminkowe jajka z pseudoigliwiem Sosnowym
No to tak gotujemy sobie jajka możesz nawet 50 jesli masz duży bebeszek albo dupe jak ja
Ugotowane jajka kroimy na pół nożem,ale nie obieramy skorupek robimy to ze skorupkami.
Następnie wyjmujemy jajko ugotowane z połówki skorupki i ją odstawiamy tak wyjetych 100 połówek[jesli tyle wzielismy ] wkłądamy to maszynki,która je zmieli na mniejsze kawałki.Dodajemy do tego soli,pieprzu cukru do smaku i pseudoigliwia sosnowego czyli Szczypiorek z Doliny Muminków !
Tak przygotowane jajka znów nakładamy do tych skorupek i wyrównujemy by były płaściutkie,potem obtaczamy w bułce tartej i na patelnioche mniam mniam palce lizać
Możemy uczcić mięsnego jeza i do tak podsmazonych faszerowanych muminkowych jajek dodac oczka igiełki ze szczypiorku i robić foty
Smacznego jajkowatego jezyczka
------------------------------
Lemoniada mamusi
Woda gorąca w Mumi-cholere że tak powiem.
Mięta z tajemniczej doliny w postaci listków bądź saszetki.
Sok z cytryny ok 4 łyzek stołowych[na 500 ml]
wkrajamy do tego również malutkie cząstki cytryny,lub talarki
i malutka łyżeczka tajemnicego składnika czyli miodu pitnego rozpuszczamy i wstawiamy do lodówki całość na 3 h aż zrobi się zimne,dodajemy duzo kostek lodu i pijemy w czasie goracych upalnych muminkowych dni
Offline
A więc dorzucam przepis na włóczykijowe ciastka
Składniki:
200 g masła, w temperaturze pokojowej i posiekanego
2 łyżeczki startej skórki limonki
1/3 szklanki cukru pudru (75 g)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki zmielonego imbiru
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżki maku
1 i 3/4 szklanki mąki (260 g)
do dekoracji: orzechy, czekolada ciemna i biała
Przygotowanie:
1. Masło, skórkę limonki, cukier, cynamon i imbir dokładnie wymieszaj mikserem. Dodaj sok z limonki i mak, potem mąkę w dwóch partiach. Dobrze wymieszaj.
2. Podziel ciasto na pół i z oprószonej mąką powierzchni z każdej połowy uformuj 18-centymetrowy wałek. Zawiń wałki ciasta w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę. Gdy ciasto stwardnieje, pokrój je na plasterki. Albo - tak jak ja - powykrawaj z nich włóczykija lub każdy inny kształt, na jaki przyjdzie ci ochota.
3. Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 1,5 cm odstępu. W środek każdego krążka wciśnij orzeszek albo kawałek czekolady. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu odstaw na 5 min, zdejmij z blachy i pozostaw do ostygnięcia.
przepis zaczerpnięty z : https://www.facebook.com/media/set/?set … 233&type=1
Offline